08.04.
2024
Zpátky do Londýna

            Od 13. do 18. března se vypravilo celkem 65 žáků osmých ročníků v doprovodu tří učitelů do Spojeného království. V letošním školním roce se jednalo již o druhý zájezd do Londýna, první absolvovali na začátku listopadu deváťáci. Tímto způsobem se podařilo zaplnit mezeru v zahraničních výjezdech vzniklou v období kovidu a od příštího školního roku již budou jezdit pravidelně žáci osmých tříd, a to v jarním termínu.

            Ze Znojma jsme vyrazili ve středu 13. března dopoledne, cesta byla bezproblémová, i když o spánku se mluvit nedalo, děti měly energie na rozdávání a ve chvíli, kdy jim konečně došla, jsme přijeli k Eurotunelu, takže nás čekala pasová kontrola a chvíli poté cesta samotným tunelem. Do Londýna jsme dorazili v sedm hodin místního času a v greenwichském parku jsme byli první návštěvníci. První den byl vzhledem k nedostatku spánku a nabitému programu opravdu náročný. Viděli jsme nultý poledník, navštívili Greenwich a námořní muzeum, lodí se přepravili do centra k Toweru, odtud poté double deckerem (dvoupatrovým autobusem) na Trafalgar Square a dále pěšky na Leicester Square. Tam nás čekal rozchod, samostatně jsme měli možnost shlédnout čínskou čtvrť. Další program zahrnoval procházku přes Piccadilly Circus až k Buckingkamskému paláci a poté St. James parkem směrem k Temži a budovám parlamentu. Čtvrteční den byl zakončený trochu stresující jízdou metrem (unavené děti v kombinaci s obrovským množstvím lidí) směrem k O2 aréně, kde na nás čekal náš autobus. Ten nás zavezl na místo setkání s rodinami. Na dětech byla znát nervozita, ale všechny postupně statečně odešly se svými náhradními „rodiči“.

            V pátek ráno jsme se opět sešli u autobusu a děti sdělovaly (většinou nadšeně) první dojmy z hostitelských rodin. Řidiči nás dopravili k muzeu voskových figurín Madame Tussaud, a děti tak měly možnost se vyfotit s různými celebritami i členy britské královské rodiny. Po přejezdu metrem k Temži nás čekala návštěva mořského akvária Sea Life a v pozdním odpoledni jsme se pěšky přesunuli po nábřeží ke katedrále St. Paul´s. Tam ti nejstatečnější vystoupali až na nejvyšší možnou venkovní galerii a odměnou jim byl úchvatný výhled na celé město.

            V sobotu jsme vyrazili mimo Londýn, ale ne moc daleko, autobus nás zavezl na venkovské sídlo královské rodiny – hrad Windsor. Kromě prohlídky vnitřního vybavení hradu jsme měli možnost zhlédnout i hrobku královny Alžběty a jejího manžela, prince Phillipa. Odpoledne jsme rychle navštívili Přírodopisné muzeum a poté následovaly nákupy suvenýrů a dárků.

            Po poslední noci u rodin jsme autobusem vyrazili do centra, tentokrát k pevnosti Tower. Tu jsme za vydatného deště obešli, dozvěděli se od průvodce různé zajímavosti a pak už jsme počkali na další program, jímž byla prohlídka bitevní lodi Belfast. Posledním bodem londýnského zájezdu se stala návštěva ikonického mostu Tower Bridge, na který jsme vystoupali, pokochali se opět výhledem na město a měli jsme i možnosti vyzkoušet svoji odvahu na prosklených částech podlahy. Následovala strojovna a poté již jen přesun metrem (trasu jsme již měli dobře natrénovanou) k O2 aréně, kde opět čekal náš autobus. Tentokrát nás nedopravil na místo rozvozu do rodin, ale čekala nás dlouhá cesta domů. Unavené děti naštěstí většinu prospaly a domů jsme dorazili v pondělní podvečer.

            Zájezd se opravdu vydařil, počasí nám přálo (i když bez deště se to neobešlo), nikomu se nic nestalo, ani se nikdo neztratil. Páni řidiči i pan průvodce na nás byli moc milí a my jim za toto zpříjemnění našeho pobytu velmi děkujeme. Pochvalu zaslouží i děti, se kterými (až na nějaké drobnosti) nebyly žádné větší problémy. Londýnu zdar!

AKTUÁLNĚ
Nic v dohledu :)
ŠKOLNÍ ČASOPIS
Zveřejněná čísla:
2024-06
2024-01
NAŠI SPONZOŘI

Optika Hýblová

G-MEDA s.r.o.

více fotek: Škola / Fotogalerie
více fotek: Škola / Fotogalerie